• darkblurbg
    Doe mee en steun stichting Help Direct

Een Mijlpaal! Ons 41ste project in Sri Lanka is gerealiseerd

Gepubliceerd op: 12-02-2024

Op 9 maart 2023 was de opening van The Friendship School in Kurunegala.

Vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen. Nu, een bouwstop van een half jaar door een corrupte gouverneur en twee lockdowns door Covid later, staat er een prachtige school voor kinderen met een beperking. De eerste officiële school voor speciaal onderwijs in Sri Lanka.

 

Toen ik op 3 maart aankwam op Sri Lanka, ben ik direct doorgereden naar de school.

Bij de school aangekomen, lagen op de plek waar de parkeerplaatsen moesten komen nog bergen bouwafval en andere rommel. Uitnodigingen voor de opening waren nog niet opgemaakt en verstuurd. De plaquette voor de opening was niet besteld. En veel gedoe over vele afwerkingen in de school, plus conflicten over de eindafrekening.

Welkom in Sri Lanka…

 

Na vier dagen regelen, rondcrossen om zaken te regelen en vele besprekingen met architect en hoofdaannemer, leek het te lukken om alles voor de opening klaar te krijgen.

 

Woensdag, de dag voor de opening kwam André Bosscher aan, de penningmeester van Stichting Help Direct. Deze had alleen de oude situatie gezien. De krotjes waar de kinderen met een beperking in werden gehouden. Nu zag hij een prachtige school met de uitstraling van een 5-sterren hotel.

 

De opening verliep geweldig. Er waren Kandyan Dancers, de schoolband gaf akte de préséance, hotshots van de gemeente en het ministerie waren aanwezig en 250 kinderen met hun ouders. Overal ballonnen en bloemen. En André en ik mochten namens de stichting aanwezig zijn. Ontroerende momenten en ontwapenende kinderen. Het volkslied van Sri Lanka werd gespeeld en uiteraard het Wilhelmus. Vlaggen werden ceremonieel gehesen en de olielamp werd aangestoken. Tussen de speeches door aandoenlijke dansjes van de kinderen met een beperking. Daarna thee met allerlei hapjes voor de gasten. Voor de kinderen was een lekkere muffin, een banaan en een pakje chocolademelk geregeld.

 

De poging de pers er bij te betrekken was gelukt. Vier nationale televisiezenders waren aanwezig en drie kranten. Niet verkeerd voor de school. De aanzuigende werking van de school begint al flink te werken. De laatste week voor de opening waren er al 16 nieuwe aanvragen! En de volgende dag kwam een delegatie uit Japan de school bekijken…

 

Ik ben super blij en trots. Trots op Stichting Help Direct, die dankzij de steun van onze donateurs dit mooie en spraakmakende project heeft kunnen realiseren. Trots op het bestuur van de stichting dat zich zo enthousiast inzet om de doelen te realiseren. Blij dat we in Sri Lanka, waar voor deze kinderen nog amper plaats is in de maatschappij, een plek hebben kunnen realiseren waar de ouders met trots hun kinderen naar toe kunnen brengen.

 

Hans Langhout

Voorzitter Stichting Help Direct.